Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Коронакризата увеличава пропастта между бедните и богати региони на Русия

Заради пандемията повечето териториални единици увеличават взимането на заеми, което само ще подчертае съществуващите вече разлики между тях

Коронакризата увеличава пропастта между бедните и богати региони на Русия

Снимка: Bloomberg L.P.

Коронавирусната пандемия ще увеличи пропастта между най-богатите и най-бедните в Русия, след като действията на правителството все повече принуждават по-отдалечените райони да се оправят сами.

Федералните власти тласкат регионалните администрации към тегленето на кредити, за да се покриват нарастващите разходи за здравни грижи и други социални услуги по време на пандемията. Регионите ще увеличат нетните си вземания с 400 млрд. рубли (5,3 млрд. долара) през следващата година спрямо почти нула през 2020 г., показват данни на Руската национална агенция за кредитен рейтинг. Самата Москва ще изтегли почти сходна сума, съобщава Bloomberg.

Още по темата

„Силните региони ще спечелят, по-слабите ще отслабнат още повече“, смята Станислав Пономарев, финансов мениджър към Transfingroup в Москва. „Кредитните рейтинги ще намалеят“, смята той.

Разликата в благосъстоянието вече е толкова голямо между отделните части на Русия, че работещ в руската столица може да очаква приходи от четири пъти над тези в един от четирите най-бедни региона на страната. Тази разлика се увеличава и от пандемията, която имаше унищожителен ефект върху области с недофинансирана здравна система.

85-те отделни административни единици в Русия получават дял от събраните от данъци средства и други налози на базата на нуждите си за разходи, като много от тях са обект на строги ограничения за това колко могат да вземат на заем, заради големите си съществуващи задължения. Тези ограничения обаче ще бъдат преразгледани през 2021 г., като очакванията са да бъде позволени повече вземания.

„Доскоро регионите можеха да разчитат на трансфери от центъра“, казва Елина Рибакова, заместник-главен икономист на Института за международни финанси във Вашингтон. „Регионалните власти изведнъж се оказват в позиция, в която трябва да подкрепят местната икономика и да станат приятели на бизнеса, ако искат повече приходи за харчене“, казва тя.

Но бюджетите навсякъде в страната бяха ударени от спад в парите от данъци, след като приходите в страната се свиха с 4,3% тази година. Регионите, които разчитат на приходи от налози в енергийния сектор също загубиха средства. Според оценки на международната агенция S&P Global Ratings регионалните бюджети в страната ще запишат най-големите си дефицити от две десетилетия насам през тази година.

Властите в Санкт Петербург вече няколко пъти увеличиха кредитните си лимити през 2020 г. до 127 млрд. рубли, за да може да се покрият дупките в бюджета, съобщават местните власти. Таванът ще се увеличи до 225 млрд. рубли следващата година. Градът бе ударен силно и от спада в туризма заради пандемията.

Дългът се увеличи значително и в планинската автономна република Ингушетия – един от най-бедните региони на Русия. Републиката – разтърсвана от години на насилие след войната със съседна Чечения, зависи от трансфери на средства от федералния бюджет, който тази година не може да покрие достатъчно бързо допълнителните разходи за борба с пандемията.

„Регионите имат повече отговорности, отколкото възможности, когато става въпрос за техните собствени политики“, казва София Донец, главен икономист на Renaissance Capital в Москва. „Тези с по-голям сектор на услугите ще бъдат по силно ударени от пандемията и неравенството в регионалните приходи ще расте“, смята тя.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Кадър на деня за 27 януари